Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Piskótás receptek

2010.11.20

 Piskóta Tészta

 

A hozzávalók mérleg nélkül is kimérhetők:

ahány tojás,

annyi púpozott evőkanál porcukor

és annyi púpozott evőkanál liszt.

(persze ha még új a téma,akkor kérheted anyukád segítségét)

 

Verd fel a tojás fehérjét kemény habbá,majd kanalanként add hozzá a porcukrot,és ezzel is verd egy ideig,hogy jó kemény legyen.Egyenként add hozzá a tojássárgákat,majd a lisztet,és keverd össze.

A sütőformát vagy a tepsit kend be zsírral,majd lisztezd ki,ezután öntds bele a tésztát.Előmelegített sütőben,mérsékelt tűznél süsd meg.

-A tojásokat mindig egyenként üsd fel,külön csészébe.(elképzelhető ugyanis,hogy rossz is akad köztük).

-A sütemény készítéséhez olyan fakanalat használj,amivel előzőleg nem kevertél másféle-mondjuk fokhagymás ételeket.

-A sütőformának csak az alját szabad kizsírozni-lisztezni,az oldalát nem,mert felpuposodik a piskóta.

-A sütés kezdetétől legalább 10 percig ne nyisd ki a sütő ajtaját,mert "összeesik" a tészta.

-Onnan tudhatod meg,hog megsült-e a tészta,hogy egy hústűt a közepébe szúrsz:ha szárazon húzod ki,megsült;ha a tészta rátapadt,még sülhet.

-Ha megsült a piskóta,pár percig még hagyd az elzárt sütőben,miközben a sütő ajtaja valamennyire nyitva van.Így nem esik össze a tészta.

-Ha krémmel töltött tortát készítesz,a lapokat hagyd teljesen kihűlni,mielőtt megkened őket.

 

A piskótát nagyon sokféleképpen készítheted el.

 

Piskótatekercs

A tepsiben sütött piskótatésztát még melegen borítsd tiszta konyharuhára,és szorosan göngyöld fel.Ha kihűlt,tekerd ki,kend meg lekvárral,majd csavard vissza.A tetejéthintsd meg porcukorral.

 

Piskótapogácsa

Szintén tepsiben süsd meg a piskótát,majd nagy pogácsaszaggatóval szagass belőle kerek lapokat.Kend meg mindegyiket lekvárral,s egy tiszta nejlonzacskóból-melynek egyik csücskét levágtad-nyomj rájuk tejszínhab-halmokat.

 

Csokis piskóta

Ugyanúgy kell készítened,mint az előbb leírt piskótatésztát,csak az egyik kanál liszt helyett egy evőkanál-nem cukrozott-hagyományos kakaóport tegyél a tésztába.

Szintén megkenheted lekvárral,díszítheted tejszínhabbal.De ha nincs kéznél tejszínhab,tejszínhabport is használhatsz(a használati utasítást a zacskón találod)

Ha a tejszínhabporba kakaóport is keversz,csokikrémet kapsz,mellyel szintén megtöltheted a tésztát.

 

Csíkos piskóta

A liszt hozzáadása előtt oszd két részre a tésztát,és "fesd" különböző színűre.

-Sárgára az egyik részét:

az alaprecept szerint add hozzá a megfelelő mennyiségű lisztet.

-Barnára a másik felét:

a csokis piskóta leírása alapján az egyik kanál liszt helyett kakaóport tegyél bele.

         széles őzgerincforma                                      keskeny őzgerincfomra

 

 

 

Az őzgerincformába rétegezve öntsd egymásra a kétféle színű tésztát.(Egy átlagos őzgerincformában 4 tojásból kell készíteni a piskótát.)Ha épp olyan kedved van,rózsaszínre is festheted a tésztát.Ekkor a liszt helyett ugyanannyi puncs pudingot adj hozzá.

 

Püspökkenyér

 

 

 

 

 

Szintén őzgerincformában süsd meg a piskótát.A nyers tésztába szórj lisztbe forgatott mazsolát,vágott diót,apróra vágott csokoládét,cukrozott narancshéjat,szárított gyümölcsdarabokat,zselés szaloncukordarabkákat.

(Azért kell lisztben forgatni ezeket,mert így nem

"szállnak le" a tészta aljára.A mazsolát felhasználás előtt áztasd tejbe,vagy langyos vízbe.)

Nem szárad ki a piskóta ha bevonod csokoládémázzal.

4 evőkanál kristálycukrot kevej ki

2 evőkanál kakaóval;adj hozzá

2 evőkanál vizet.

Állandó keverés mellett forrald fel.

A tűzről levéve tegyél bele 6dkg darabokra tört margarint.

Hagyd majdnem teljesen kihűlni (időnként kevergesd meg),és ekkor öntsd a süteményre.

Ezt a mázat más süteményekhez is felhasználhatod.

 

Kókuszos piskóta

 

A tepsiben sütött piskótát vágd kb. 6×3 cm-es téglalapokra,forgasd meg a következő krémben,majd hempergesd meg kókuszreszelékben.

Krém:Főzz össze -20 dkg Ráma margarint-

                              -25 dkg porcukrot

                              -5 dkg kakaót és

                              -6 evőkanál tejet.

 

Somlói galuska

Vágd kockákra a tepsiben sütött piskótát,és öntözd meg rumaromával ízesített tejjel.1-2 órás áztatás után keverd össze.

-mazsolával (melyet előzőleg langyos tejbe áztattál)

-és darabokra vágott dióval.

  Végül öntsd le tejben felolvasztott csokoládéval.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.