Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fogyókúra: tények és tanácsok

2010.11.19

Fogyókúra: Tények - számok - táblázatok

 

A szakemberek szerint Magyarországon legalább 6 millió (!!) ember küzd elhízási problémákkal, súlyfelesleggel!

A statisztikák szerint a magyar férfiak 42 százaléka túlsúlyos, 25 százaléka pedig elhízott.

A nőknél ennél valamivel kedvezőbb az arány: közülük minden harmadik túlsúlyos, s "csak" 20 százalékuk elhízott.

Sajnos, a gyerekeknél is alig kedvezőbbek az arányok: minden harmadik túlsúlyos, és 15 százalékuk már most elhízott.

A táplálkozástudomány azt az embert nevezi túlsúlyosnak, akinek a testtömegindexe 25-30 közé esik. Ezt az indexet könnyedén bárki kiszámíthatja: a testsúlyt osszuk el a testmagasság méterben kifejezett értékének a négyzetével! Ha a szám 18-25 között van, akkor minden rendben. Ha viszont a szám 25-30 közé esik, akkor már túlsúlyról beszélhetünk, 30 felett pedig elhízottnak mondhatjuk magunkat.

Példa: a 170 cm- es magassághoz 56 kg testsúly párosul: ez az index alapján 1,7x1,7=2,8. 56 : 2,8=20

Ideális testtömegindex (Táblázat)

Életkor Sovány Ideális Túlsúlyos

10-24 év 19 19-24 24

25-34 év 20 20-25 25

35-44 év 21 21-26 26

45-54 év 22 22-27 27

55-64 év 23 23-28 28

64 felett 24 24-29 29

Étkezési tízparancsolat

Az őszi-téli hónapokban hajlamosabbak vagyunk többet "beáldozni" az étkezés örömeiért, s ilyenkor bizony számos olyan étel is az asztalra kerül - különösen az ünnepekkor- , amelyeket egyébként csak módjával vagy egyáltalán nem fogyasztanánk. Ha mégsem tudunk ellenállni a csábításnak, akkor legalább vegyük figyelembe az alábbi "tízparancsolatot".

1. Lehetőleg minél kevesebb zsírt vagy zsírosat fogyasszunk - a felesleges kalóriák elhízáshoz, egészségügyi problémákhoz vezetnek.

2. Az ételből inkább többször, és keveset vegyünk. Ami a tányérunkra kerül az legyen könnyen emészthető. Húsból például a darált készítmények ilyenek.

3. Együnk növényi rostokban gazdag élelmiszereket is, mert így elkerülhető a krónikus székrekedés, a vastagbéltágulat, a salak-és méreganyagok felhalmozódása.

4. A szervezetnek állandóan szüksége van a mészre, ezért fogyasszuk rendszeresen a kálciumban gazdag ételeket, például a tejtermékeket.

5. A só rendkivül ártalmas nagy mennyiségben. Növeli a vérnyomást, ezért módjával sózzuk az ételeinket.

6. Az ételt alaposan rágjuk meg. Étkezésekkor ne siessünk, a jó emésztés alapja a tökéletes rágás (plusz az ép fogak).

7. Segítsünk az emésztőrendszerünknek - naponta egy pohár kefír vagy joghurt lehet a megokldás!

8. Kevesebb fehérjét, de értékesebbet. A minőségi ételekben több az aminosav.

9. A túlzott cukorfogyasztás is teljesen felesleges. Együnk inkább barna kenyeret, több burgonyát, mert keményítőre szüksége van a szervezetnek.

10. Különösen a téli időszakban nagyon fontosak a vitaminok, ásványi anyagok. Mivel az életkor előrehaladtával csökken a felszívódás mértéke, erre is ügyeljünk!

 

 

Mit lehet fogyasztani? 

Vagyis tilos egy étkezésen belül, egyszerre fogyasztani magas szénhidrát- és fehérjetartalmú ételt. Ennek oka az, hogy a kettő együtt közömbösíti a gyomorsavat, majd rothadásnak indul. Így haszontalan táplálék lesz belőle, amely nem hasznosul, hanem inkább káros. 

Nagyon fontos, hogy az élelmiszerek 70 százaléka zöldség, gyümölcs, saláta legyen, és csak 30 százaléka legyen koncentrált élelmiszer, pl.: kenyér, egyéb gabonaféle, hús vagy hal. A testkontroll szabályai szerint délelőtt csak nyers gyümölcsöt szabad enni. Ebédre már fogyaszthatunk zöldségféléket is, melyekből akár salátát is készíthetünk. A vacsora alapja szintén a zöldség, de kell tartalmaznia valami keményítőtartalmú vagy állati eredetű élelmiszert is, ám két órával utána kötelezően ismét gyümölcs fogyasztandó. A húsfogyasztást nem tiltja, de nem is ajánlja a testkontroll. 



Mit nem szabad fogyasztani?

Mint minden diétánál, itt is meg vannak adva az adott élelmiszerek és italok, amiket a diéta ideje alatt nem lehet fogyasztani. Kifejezetten tilos minden tejtermék, mert ezek a testkontroll szerint nem valók emberi fogyasztásra, a szervezet nem tudja hasznosítani a bennük lévő tápanyagokat. Csak a vajat engedélyezi, mert jótékony hatással van az erek egészségre. Szintén szigorúan tilos a csapvíz fogyasztása, helyette a desztillált vizet ajánlja. Ugyanakkor a cukros, édesítőszeres üdítőitalok fogyasztása sem ajánlott. Természetesen, mint a legtöbb diétánál az alkohol fogyasztása sem ajánlott. Édességeket sem ajánlott enni, inkább helyette gyümölcsökből készült finomságokat. 



Kezdeti szakasz 

Első lépés a testkontroll diétában a szervezet méregtelenítése. Ez azért szükséges, mert ezzel betegségeket előzöl meg, megerősíted a tested és feltöltődsz energiával. A legyengült szervezet fogyókúra idején fogékonyabb a fertőzésekre, baktériumokra és a vírusokra. Ügyelni kell az anyagcsere folyamatára is. Ebben nagy szerepet vállal a rendszeres vízfogyasztás, melyre a diéta nagy hangsúlyt fektet. 


Nem mindegy az idő! 

A testkontrollnál az időbeosztás döntő szerepet játszik. Diamond elmélete szerint a szervezet működése három nyolcórás periódusra osztható: a kiválasztás, felvevő és a beépülési időszak. 



Időszakok 

Kiválasztás: 04-12 óra (csak zöldséget, gyümölcsöt és gyümölcslevet fogyaszthatunk). 

Felvevő: 12-20 óra (mindent ehetünk). 

Beépülés: 20-04 óra (legideálisabb, ha semmilyen táplálékot nem veszünk magunkhoz).
 


A diéta hátránya

Leginkább az a gond ezzel a diétával, hogy igen kevés benne a kalcium, cink, vas, B12 vitamin és D vitamin, tehát egészségesnek semmiképpen nem mondható - akár hiányállapothoz is vezethet. Szerencsére a diétát kevesek szokták maradéktalanul betartani.


Egy nap a testkontroll szerint

Reggeli: Egy pohár narancslé, egy tál zabpehely vagy egy szelet pirítós.

Tízórai: Egy szelet dinnye.

Ebéd: Krumpli sült csirkemellel. 

Uzsonna: Szárított bogyós növények. 

Vacsora: Szendvics vagy bármilyen saláta.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.