Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


H1N1-fertőzött vagy? 12 aranyszabály, amit tarts be!

2010.11.20

H1N1-fertőzött vagy?
12 aranyszabály, amit tarts be!

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hónapról hónapra egyre több a H1N1 fertőzött - és nem csak hazánkban. Lássuk, milyen szabályokat érdemes betartanod, ha te is megkaptad a betegséget.

 

1.  szabály:
Fertőzés esetén szólj a barátoknak és hozzátartozóknak, hogy helyetted ők vásároljanak be, és ők menjenek el a gyógyszertárba. Amennyire lehetséges, kerüld a közvetlen érintkezést a családtagokkal is. Az is jó megoldás lehet, ha interneten rendeled meg a szükséges élelmiszereket és házhoz szállíttatod őket.

2. szabály:
Kerüld más emberekkel a szoros kapcsolattartást, a kedveseddel az intim együttlétet. Figyelj arra, hogy ha valakivel kommunikálsz, tarts legalább egy méteres távolságot az illetőtől.  A betegség ideje alatt lehetőleg kerüld a közvetlen kapcsolatot a háziállatoddal is. 

3. szabály:
Szigorúan figyelj az alapvető higiéniai szabályok betartására: tisztálkodásnál a saját törülköződet használd, rendszeresen moss kezet, amely langyos, szappanos vízben minimum 20 másodpercig tartson. Fertőzés esetén érdemes papírtörlőt használnod, amelyet törlés után azonnal dobj ki a szemetesbe. 

4. szabály:
A betegség ideje alatt lehetőleg ne aludj egy légtérben senkivel. Ha módod van rá, akkor a fertőzés idejére a gyerekeket helyezd el a nagyszülőknél. Miután elmúlt a veszély, alaposan mosd ki és fertőtlenítsd az ágyneműdet.

5. szabály:
Figyelj a rendszeres szellőztetésre! Az áporodott, meleg levegő ugyanis ideális táptalajt nyújt a vírusok terjedésének, továbbélésének. Napi többszöri szellőztetéssel (pl. reggel felkelés után, délelőtt és délután) legalább negyed órára nyisd ki az ablakot. 

6. szabály:
A kórház és a mentők telefonszámát helyezd a telefon mellé, hogy szükség esetén azonnal riaszthasd őket - így a hirtelen magas láz vagy rosszullét esetén azonnal tudsz telefonálni. 

Kép

 

 

 

7. szabály:
A tünetek megjelenése után legalább hét napig maradj otthon, de - orvossal konzultálva - szükség esetén, akár tovább is. Aki a vírust hordozza ugyanis könnyen megfertőzheti az addig teljesen egészséges társait. 

8. szabály:
Naponta többször mérd meg a testhőmérsékletedet, hogy nyomon követhesd a tüneteket. Így ha orvoshoz kerülsz, az orvosnak könnyebb dolga lesz felállítani a pontos diagnózist.

9. szabály:
A betegség után a ruháidat és az ágyneműdet alaposan mosd ki, majd forrón vasald ki. A fogkefédet a betegség ideje alatt külön fogmosó pohárban tartsd és ne felejtsd el a betegség után lecserélni.

10. szabály:
Ha tüsszententesz vagy orrot fújsz, textil zsebkendő helyett papírzsebkendőt használj, amelyet az orrfújás után azonnal dobj ki a szemetesbe! 

11. szabály:
A családtagjaid fokozottan figyeljenek arra, hogy ne egyenek a tányérodról és ne használják a te étkészletedet, poharadat. Figyelj arra is, hogy  senki ne igyon az üdítős és ásványvizes palackodból.  

12. szabály:
Ha valamilyen krónikus betegségben szenvedsz, fokozottan figyelj a tünetek alakulására -  bármilyen szokatlan változás esetén azonnal fordulj orvoshoz!

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.